
Norveç’te gerçekleştirilen ve 20 yıla yakındır süren bir ankete göre her 10 Norveçli doktordan 4’ü sözlü şiddete ve her 7 doktordan 1’i fiziksel saldırıya uğradı.
Tweet
Oslo Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri Enstitüsü Davranışsal Tıp Bölümünde yürütülen NORDOC çalışmasında Norveç’te iki grubun çalışma hayatları incelendi ve doktorlar 20 yıl boyunca her 5 yılda bir ankete katıldı. Çalışma sonuçları ise Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open’da yayımlandı.
Cinsiyet, iş deneyimi, kişilik özellikleri gibi unsurlar da incelendi
Araştırmada araştırmacıların cinsiyet, iş deneyimi, kişilik özellikleri gibi faktörleri de ele alındı.
Araştırmada psikiyatri alanında daha az şiddet vakası olduğu gözlemleniyor. Bu durumun sebebi olarak psikiyatri doktorların şiddet eğilimini daha iyi yönetmesi olarak yorumlanıyor ancak başka bir araştırmada psikiyatri koğuşunda daha fazla kadın çalışan olduğundan daha az şiddet olayının meydana geldiği sonucu çıkarılıyor. Bu durum ise hastaların erkek personel sebebi ile tehdit altında hissediyor olabilme ihtimaline bağlanıyor.
İleri yaştaki doktorlar daha az şiddetle karşılaşıyor
Anket sonuçlarında erkek doktorların kadınlara kıyasla daha fazla tehdit aldığı ve şiddete maruz kaldığı gözlemlenirken yaşlı doktorların yarı yarıya oranla daha az tehdit ya da şiddete maruz kaldığı görüldü.
Araştırma sonuçlarına göre ileri yaşta olan doktorların daha az şiddete maruz kalması nedenleri arasında daha iyi iletişim kurabilmeleri, daha deneyimli olmaları ve tıbbi yeterlilik açısından daha iyi olmaları gibi nedenler yer alıyor. Genç yaşta olan doktorların ise daha fazla baskıya altında kaldığı ve daha stresli çalışma şartlarına sahip olmalarının hasta ile iletişimlerinde olumsuz etki yarattığı gözlemleniyor.
Araştırmada kaza ve acil servislerden sorumlu olan pratisyen hekimlerin daha fazla şiddete ya da tehdite maruz kaldığına dair herhangi bir sonuç ortaya çıkmadı.
Şiddet uygulayan hastaların belli değişkenlere daha sık bağlı olduğu ve bunların “erkek”, “genç”, “kişilik bozukluğu” ve” uyuşturucu kullanımı” gibi değişkenler olduğuna dikkat çekildi.
Alman Tabipler Birliği’nin verilerine göre, Almanya’da her dört doktordan biri hastasının saldırısına uğruyor. Doktorlar ya sözlü ya da fiziki saldırının mağduru oluyor.
Tweet
ALMANYA’da her gün sözlü hakaret veya fiziki saldırıya uğrayan doktor sayısının 2 bin 870 olduğu açıklandı. Alman Tabipler Birliği, doktorların hastalarını muayene ederken güvenliklerinin bulunmadığına işaret ederken, mesai sırasında saldırıya uğrayan doktorların yasalar tarafından daha sıkı korunmasını, caydırıcı cezaların verilmesini istedi.
Almanya’da hastaların saldırısı sonucu hayatını kaybeden doktorlar da var. 2016’da Berlin’deki Benjamin Franklin Hastanesi’nde tedavi gören 72 yaşındaki bir hasta, 55 yaşındaki doktoru öldürmüştü. Bu yılın ocak ayında ise 67 yaşındaki doktor Berlin’deki muayenehanesinde saldırıya uğramış ve yaşamını yitirmişti.

Türkiye’de Her 2 doktordan 1’i şiddete hedef oluyor
İzmir Tabip Odası’nın 600 doktorla yaptığı bir anket çalışması gerçeği tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir. Ankete katılan her 2 doktordan biri meslek hayatında şiddete hedef olduğunu söylemektedir. Bunların içinde tekmeli, tokatlı, yumruklu saldıraların yanında ateşli sil
Tweet